Thursday, September 3, 2009

Biskut jadi kek???

Sblm blk mktb aritu,aku sempat r wat tiga jenis kuih with my lovely sis,Eda.Kitorg wat biskut cornflakes madu(favourite rumate),triple chip chocolate n siput(bukan siput sedut kuning).

Kitorg wat kuih ni lps tarawih.so,sampai ke tgh mlm r dok bakar kuih.cam biasa,berborak sakan r aku n akak aku tgh2 mlm.pagi esoknya,kena mrh ngan ayh coz kitorg bising,ye x bleh tido.huhu...sori,ayah..

Alhamdulillah,biskut cornflakes n siput menjadi.What happen to triple chip chocolate?...tak jadi biskut.tapi jadi kek.Kui3x...dpt kritikan dr mak n ayah(sabor je r).
Reflect punya reflect,ak n Eda dpt kesan 3 keslhn kitorg:
1)tambah kuantiti telur(konon telur kat uma kecik2 saiznya)
2)salah suhu(silap convert suhu fahrenheit kpd celcius)
3)buat ayh tak leh tido mlm sbb BISING!!!

Tapi,yg aku hairan bila bw blk bg kt kenkawan,diorg sume kata sedap biskut tak menjadi tu...Siap de yg kata
"Kek ni cam kek brownies r.kalah secret recipe"
"sedap.nak resipi.."
"len kali wat camni lg,eh.jgn wat yg btl2 jd biskut"

Abis kek tu dlm satu mlm je.So,x membazir r biskut x menjadi aku tu...wat member yg nak resipi tu,ni resipinya.bukan yg jadi kek tau.tapi biskut...hehe..kalo nak jadikn kek gak,wat r kesilapan di atas tu.hehe..

Sumber : Taste of Home
Bahan
3/4 cawan butter.
4 ounce unsweetened chocolate.
2 cawan gula.( baya kurangkan dalam 2 sudu besar).
4 biji telor.
1 1/2 cawan tepung serbaguna.
1/2 cawan cocoa powder.
2 suduteh baking powder.
1/2 sudu teh garam.
1/2 cawan walnut yg dicincang kecil.
2 cawan mini semisweet chcocolate chips.. dibahagi..(1 1/2 cawan dimasukkan dalam adunan. 1/2 cawan digunakan untuk hiasan choc).
2 sudu teh shortening.
Cara
1.     Cairkan butter dan unsweetend chocolate didalam kuali mengunakan kepanasan yg perlahan. Sejukkan..tukar ke bekas mixing bowl masukkan gula dan telor. Beat until smooth. Satukan tepung,cocoa,baking powder,  walnut dan garam. Masukkan skit demi sedikit didalam adunan chocolate yg disejukkan tadi. Kemudian masukkan 1 1/2 cup semisweet chcocolate chips. Tutup dan masukkan kedalam reffrigerate selama 2 jam until dough is easy to handle.
2.     Sudukan dengan gunakan sudu kecil dalam 2 in, letak diatas greased baking sheet. Bake 350F selama 17 minute or edged are set and tops are slighly cracked. Sejukkan selama 2 minute diatas dulang pembakar sebelum diubah keatas wire rack untuk disejukkan sepenuhnya.
3.     Panaskan shortening dan lebihan choc chip dengan suhu yg tinggi, stir until smooth or until choc are melted. Drizzle over cookies. Let stand for 30 minute until chocolate is set. Store in airtight container.

4 comments:

Ain said...

tq2 sebab ingat my favourite biscuit tu. xnak bagi kat sesape sebb tu special dr rumate. hi3.. ala, xpuas lagi makan biskut yg xjadi tuh. huhu... xkira, nak juga nanti balik raye. jgn lupe tau! bagus2, nanti leh aku cuba recipe tu tp aku nak buat yg salah sebb aku xnak biskut. nak kek... lagi bagus kalau bwk kek coklat yang moist tuk aku...

uto laut said...

pndangan prtama kira seorang yg kreatifla..bt biskut tetiba jd kek..xpe la jd kek pn,asal dpn mkn..ramai lak org kata sdap..kl uto yg bt,mst biskut 2 jadi roti luput tarikh 14 mnggu..ntk bdk2 laki xde ke?koh3..

MuHaMMaD86 said...

eeee..buruknya perangai...kek yang xjadi dia bagi kt kengkawan dia ek...ni mst nk habiskan stok ni...hahaha

okla nadzrah...at least buat juga kn...xmcm sesetengah wanita lain...tangan 2 keras nk buat keja2 dapur ni...asyik dok "tunjuk2" ja kn...xseswai tul!!!

kt kwn2 lelaki xbg ka?

Cikgu Ije said...

haha. nasib baik jadik kek. kalo x jadi pape.. rugi. :)

lagi2 sedap pulak tu. tak sia2.